Jumaat, 19 Disember 2014

Pancang Auto

Kepada kaki pancing yang mencari pancang untuk memancing,kini Produk terbaru kami sudah mula dijual.

Pancang Auto

Panjang 47inci
RM90

Pembelian Whatsapp 
019-6459416 @ 011-32297226

 Video Pancang Auto.






Isnin, 29 September 2014

Pucuk Ubi Goreng Pedas

Sape suka makan pucuk ubi???
Memang geng saya...

Macam-macam kita boleh buat dengan pucuk ubi,masak lemak putih,masak lemak cili api,rendang pucuk ubi,urap pucuk ubi,goreng garing pucuk ubi,atau celur je pucuk ubi makan dengan sambal belacan,nyum,nyum..

Fav saya pucuk ubi goreng pedas.Memang kalau makan beselera jek...mau 2pinggan nasi rasa macam xcukup..
Pada yang tak penah lagi masak pucuk ubi goreng pedas boleh try resepi kat bawah ye,

BAHAN-BAHANNYA

1.PUCUK UBI-pilih pucuk muda,basuh dan        toskan.

2.bahan diblend
- 4 LABU BAWANG BESAR
- 4 ULAS BAWANG PUTIH
- 20 ULAS CILI API-ikut suka ye
- SEGENGGAM IKAN BILIS


 Tengok banyak kan pucuk ubi tu


 Tapi bila da pilih pucuk muda je,niela yang tinggal.


Bahan-bahan yang sudah diblend

BAHAN-BAHAN LAIN

3. MINYAK MASAK
4.GARAM dan AJINOMOTO

CARA MEMASAKNYA.

1.Panaskan minyak,mesti banyak tau,resepi ni memang menggunakan minyak yang banyak,bila da panas bolehla tumis bahan-bahan yang sudah diblend tadi sampai pecah minyak,masukan garam dan ajinomoto.


2.Bila cili dah masak,masukkan pucuk ubi,kecikkan api dan gaul rata,jangan leka,kalau leka mau hangus daun pucuk ubi ni.


3.Bila rasa macam susah je nak kacau pucuk ubi,bolehlah masukan minyak masak lagi.


4.Bila minyak dah banyak,senang je pucuk ubi nak layu,boleh pilih nak sekadar layu dan lembut ataupun boleh masak sehingga pucuk ubi menjadi garing,tp kena behati-hati jangan sampai hangus.

5.Bila dah masak,bolehlah kita angkat dari kuali,bolehla kita buang minyak yang belebihan.
Sudah siap untuk dimakan.

Nampakkan minyak berlinang-linang,seeloknya dibuang lagi minyak tu.

Tara!! Nilah dia rupa pucuk ubi goreng pedas.
Pada yang tak tahan pedas bolehlah letak cili ikut suka.

Pada yang tak suka ikan bilis boleh gantikan dengan belacan ye.

SELAMAT MENCUBA


Ahad, 14 September 2014

Jalan-jalan ke Rengit dan JPO,Johor


Assalamualaikum,
Sudah lama saya tak bekongsi pengalaman jalan-jalan dan resepi fav saya.7tahun blog ni wujud,Hampir 3tahun blog ni sepi tanpa sebarang cerita,da banyak sawang da blog nie.cuma yang ada saya menjual resepi,terima kasih kepada mereka yang sudi membeli resepi ye.

Dari semalam Sabtu 13hb September tiba-tiba rasa rindu nak bekongsi pengalaman kerana saya juga suka blogwalking blog lain terutama bila nak pergi ketempat baru,sudah pasti ianya amat membantu dalam usaha saya mencari tempat menarik dan tempat makan yang best..saya suka baca pengalaman blogger lain.

Saya berazam mahu lebih rajin bekongsi pengalaman diblog ni,hehehehe,harap-harap bejaya,saya kena pandai mencuri masa setelah dari Isnin ke Jumaat sy bz dengan biznes kain saya kat hirisfuschia.blogspot.com
Saya buat keputusan hari Sabtu dan Ahad adalah hari santai saya tanpa sebarang tekanan kerja,tapikan bila da biasa wat keja rasa janggal lah pulak bila dapat rehat-rehat.

Sempena azam baru,saya nak kongsi pengalaman ke Johor,plan nak pergi JPO,
tapi nak singgah dulu ke Rengit,dah alang-alang lalu kan,rugi lah pulak kalau tak singgah,
pada yang biasa dengar mungkin sudah tahu tapi pada yang tak biasa,Rengit adalah pusat penjualan barang-barang terpakai dari Singapore,boleh kata semua ada dari peralatan elektrik,perabot,basikal,peralatan rumah dan macam-macm lagi.Penjualnya terdiri dari Kaum Asli Rengit.

Pemergian saya kali nie memang tak dirancang,saya memulakan perjalanan pukul 2 petang dari Negeri Sembilan,kalau dirancang memang akan betolak pagi-pagi lagi.Disebabkan terasa macam masa begitu mencemburui saya,ati jadi berdebar sempat ke tak sempat nak g JPO dan Rengit,jadi perjalanan dimulakan dengan Waze supaya kami dapat pilih jalan yang tepantas untuk ke Rengit.dan sudah semestinya setiap kali ke Rengit kami tak penah lalu jalan yang sama,hehehe,memang da banyak Parit saya lalu.


       Keadaan highway ketika lalu diMelaka,
                  Alhamdulillah jalan lengang.

Setelah masuk sempadan Johor lagi rasa happy coz da makin hampir dengan sasaran.

Kami telah masuk exit Yong Peng Utara,dan seterusnya keluar arah kanan dari Plaza Tol,setelah itu untuk sampai ke Rengit tak tau berapa kali masuk simpang kiri dan kanan melalui banyak parit,yang penting dapat tengok pemandangan dikampung orang,tp telupa lak nak amik gambar.

Setelah 2jam 15minit sampai juga ditempat nak dituju.




                        Yeay!! Da sampai Rengit

Tempat pertama yang harus dikunjungi Pasar Awam Rengit untuk membeli ikan-ikan.

                      Nilah Pasar Awam Rengit.

Buat pengetahuan Rengit teramatlah dekat dengan laut,jadi hasil lautnya amat segar dan agak murah.
                 Keadaan Pasar Awam Rengit.

 Tengah nak letak air batu nak simpan ikan-ikan  dalam bekas .
Brother ni sangat baik hati,telupa pulak nak tanya nama,dahla bagi air batu percuma,tolong masukkan ikan dalam bekas pas tu siap angkat lagi..tqvm

                   Ni tempat brother tu meniaga.

Misi tercapai,dapat beli ikan kerisi, kembung, bawal,parang dan 3jenis lg tak tau nama ikan tue.saya juga sempat membeli sebungkus siput sedut dan sebungkus lagi siput yang tak ingat nama,makcik yang menjual bagitau sedap rebus letak garam je,dan dapat juga beli pisang RM8 je,kalau kat tempat saya mau bebelas RM.
Budjet membeli kat Pasar ni cuma RM120.

Settle bab ikan,jom g tengok barang tepakai pula,jalan terus dari pasar kita akan jumpa deretan kedai kiri dan kanan jalan, penuh dengan barang-barang tepakai,kata kuncinya,
kita kena pandai memilih,membelek,melihat,
menyelongkar dan tawar menawar.

Semasa sampai cuaca xdalah panas,tapi bila start bejalan,peluh rasa mencurah-curah,redup jangan disangka tak panas.memang rasa haus sangat.



Beginilah keadaan kedai kiri dan kanan jalan,selain kedai kayu kecik dan comel ni ada juga disediakan rumah kedai,nampak tu bangunan dihujung gambar.

    Penuh satu kedai,yang penting anda kena rajin memilih,kadang-kadang tak sangka kita jumpa benda yang unik dan murah.memang kalau nak betul-betul puas hati kena datang dari pagi.
                             Untuk anak kecik

                    Tengok tv tu besar gedabak,
                       harga dari RM300 keatas
                           Ni kat rumah kedai


nampak kerusi makan kayu jati tu,4seater dengan meja RM800.itu baru bukak harga,
silalah menawar untuk dapat harga cun.

                   fridge ni pulak dari RM250

              Kipas-kipas megah berdiri,hehehe

      Motor ni owner kedai bukak harga RM250.

Bantal nie beharga RM10,bantal baru,siap tebungkus dalam plastik gitu.da selamat wat tido dah,sampai dapat mimpi indah sebab amat selesa.

Dari pengalaman saya,ketara juga perubahan harga barang jualan,tp masih ada yg beharga rendah,yg penting kena rajin merayau ke semua kedai,ada juga barang yg beharga RM30,kita boleh dapat cuma RM10 dikedai yg lain.

Semasa saya sampai ramai gak pasangan muda datang membeli barangan rumah seperti washing machine,pada yg nak jaga bujet, baru berumahtangga dialu-alukan datang kesini.byk perabot Ikea dijual kat sini.Ramai gak datang dari Jb untuk borong perabot jati.

Maybe bagi separuh orang rasa tak begitu selesa nak membeli barangan terpakai,pada saya tepuk dada tanya selera,tepuk poket tanya budjet,saya xda masalah,asal dapat barang saya suka,tak kisah baru atau lama,yang penting,
perasaan apabila dapat barang kita suka.

Banyak lagi kedai dan barang-barang yang dijual tp saya rasa xterdaya nak ambik gambar tp Insya Allah bila pergi lagi saya akan usahakan amik gambar untuk tatapan anda.

Saya hadkan masa hingga pukul 5.30pm untuk berada di Rengit.Last sebelum gerak ke JPO,saya beli tempe goreng cicah kicap,memang sedap,
pada sesiapa orang Johor,kalau ada yang sudi boleh lah ajar saya macamana resepi kuah kicap.da try buat tapi xjadi macam orang Johor punya.


Ok set Waze semula nak gerak ke Jpo,cuma 40minit dari Rengit.tp sepanjang perjalanan singgah pulak beli duku 6kg RM10 kat amoi tepi jalan.

Jalan terus,setelah belok kiri,terjumpa pasar malam tepi jalan.org berniaga cuma dikiri jalan,singgah sekejap nak beli sayur-sayur kampung pulak,dapatlah pucuk pegaga dan meranti kampung,xlupa nak beli timun nak masak kerisi dengan taucu.




Ok nak teruskan perjalanan dah.oppss!!! Behenti lagi,hehehe,nampak cendol dan tapai ubi,cendolnya lain dari yang biasa sy minum,xtaula dia guna gula apa,likat.Cendol RM2 1 Cup,tapai ubi cuma RM1.
Bagi saya memang murah-murah harga makanan kat sini.

Ok pas ni xmau da behenti lagi,nak kejar masa okay!!macam biasa setelah masuk kiri dan kanan simpang,akhirnya jumpa susur keluartke highway.

Tepat pukul 7pm,saya selamat sampai JPO,makan dulu bagi kenyang supaya ada tenaga,buat apa yang patut terus mulakan langkah.

Masuk je dalam JPO saya mulakan langkah seribu coz cuma ada masa 2 1/2 jam sebelum tutup,tapi bayangkan manala cukup masa tu,pas kuar masuk kedai,saya masuk Victoria's Secret,
agaknya sebab tadi da wangi sangat g pasar,badan da bepeluh,saya agak lama disini,tambah harga memang ok.


akhirnya bila da pening bau macam-macam bau,saya pilih Victoria's Secret Angel yang cuma beharga RM51.50.NP RM103,Diskaun 50%.

Saya memang xsempat amik gambar sebab kesuntukan masa,saya berada disana sehingga kedai tutup pukul 10malam.

Walaupun perjalanan tak dirancang tapi saya dapat juga pergi ke Rengit dan Jpo.

Saya dapat beli apa yang saya nak,hasilnya saya amat berpuas hati walau masa terhad.

Yang penting balik rumah dapat bawak ikan,boleh masak-masak.


Rabu, 9 April 2014

Pancang Pancing S.steel

PANCANG


Sangat mudah untuk dibawa kemana-mana kerana boleh dilipat.
Menjimatkan ruang .

RM90 satu set lengkap
Belum termasuk Postage

Pembelian Whatsapp
011-32297226
019-6459416


               ni rupa dia sebelum dipasang

                  





Ini yang sudah siap dipasang



Ada juga yang biasa tidak boleh dilipat.


Pancang Y RM60

Pancang Single Stand RM55
(Belum termasuk Postage)